ZAVRŠEN "12. TOVARNIČKI JESENSKI FESTIVAL"

U subotu 30. rujna spektakularnim vatrometom i koncertom Colonie završen je "12. tovarnički jesenski festival". Ovogodišnji festival trajao je dva dana. U petak 29. rujna održan je koncert Sinova ravnice, a sva ostala događanja u subotu. Sve je započelo natjecanjima u kuhanju zelenog graha i pekmeza, a nastavilo se vaganjem i mjerenjem bundeva i tikvi.
Da je Festival postao jedna od značajnijih manifestacija u našoj županiji, govori i činjenica da je bio prijavljen rekordan broj izlagača tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda iz cijele Slavonije, te Bosne i Hercegovine i Srbije. Svečano otvorenje upriličeno je u 17:00 sati, a Festival je otvorio župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, uz nazočnost brojnih uzvanika i posjetitelja. Nakon otvorenja uslijedilo je proglašenje pobjednika u pojedinim kategorijama. U natjecanju za najbolje skuhani pekmez prvo mjesto osvojile su „Ilačanke“, a dobile su 3.000,00 kn. Drugo mjesto podijelili su „Udruga žena Tovarnik“ i OPG Anđelić Zvonko, svaki po 1.500,00 kn.
Prvo mjesto za nabolje skuhani zeleni grah i nagradu od 3.000,00 kn dobio je OPG Miodrag Hinić iz Tovarnika, drugo mjesto osvojio je KUD „Matija Gubec“ iz Ilače ( 2.000,00 kn ), a treće TK „Tovarnik“ ( 1.000,00 kn ).
Njadužu tikvu imao je Vukadinović Đorđe iz Srbije, tikva je bila duga 271 cm ( 3.000,00 kn ). Druga najduža tikva je od Jankov Dušana, također iz Srbije, bila je 269 cm ( 2.000,00 kn ), a treće mjesto s tikovom od 253 cm osvojio je Peić Krunoslav iz Lovasa (1.000,00 kn ).
Najatraktivnije natjecanje je ono za najtežu bundevu. Prvu nagradu u iznosu od 7.000,00 kn za najdužu bundevu osvojio je Ribarić Ivica iz Kozarca s bundevom od čak 660 kg, čime je postavljen rekord Festivala i Hrvatske. Drugo mjesto osvojio je Peić Krunoslav s bundevom od 440 kg ( 3.000,00 kn ), a treće mjesto Tišner Zvonimir iz Nove Subocke s bundevom od 380 kg ( 1.000,00 kn ).
Nakon proglašenja pobjednika uslijedio je i bogat kulturno-umjetnički program gdje su nastupali bać Roka i did Tunja, pučki pjesnik Đuro Kuveždić, održana je modna revija udruge „Vrijedne ruke“, a nastupala su i brojna kulturno-umjetnička drštva. Po prvi puta na Festivalu održana je i likovna kolonija.
Svim posjetiteljima Festivala bio je osiguran besplatan ručak-grah iz kotla od 250 litara, dok je u večernjim satima priređena posebna kulinarska atrakcija – bik s ražnja.
Općina Tovarnik i Odbor za provedbu Festivala zahvaljuju se svim sponzorima, udrugama i svim ostalima koji su pridonijeli da se Festival održi.
Pokrovitelji i sponzori „12 tovarničkog jesenskog festivala „ bili su: Agro-Tovarnik d.o.o., Vinkovački vodovod i kanalizacija, Čazmatrans Vukovar d.o.o., pekara Tovarnik, Osječka pivovara, županija Vukovarsko-srijemska, grad Vukovar, te Općine Stari Jankovci, Tompojevci, Lovas, Nijemci, Ivankovo, Negoslavci, Andrijaševci, Nuštar te prijateljska Općina Punat.
Medijski pokrovitelji: Vinkovačka televizija, Hrvatski radio Vukovar i Glas Slavonije.

Pozdrav svima i vidimo se dogodine na „13. tovarničkom jesenskom festivalu“!