"DAN KADA JE TOVARNIK PLAKAO", 31. siječnja 1998. - 2017.

U utorak 31. siječnja 2017. godine u Tovarniku je svečano obilježena 19. obljetnica pokopa 48 mještana Tovarnika poginulih u Domovinskom ratu i ekshumiranih iz masovne grobnice. Ukupno je u Tovarniku poginulo 72 mještana, a među njima i jedini svećenik ubijen u Domovinskom ratu vlč. Ivan Burik.
„Tragična prošlost boli i u sadašnjosti, boljet će i u budućnosti, ne samo zato što su Tovarničani na okrutan način izgubili svoje najmilije, bolno je to što ni nakon toliko godina ne mogu pronaći utjehu barem u saznanju da su krivci za to privedeni pravdi. Bolna je činjenica, gorka istina koja u isto vrijeme rastužuje i ljuti, da za barbarska mučenja, progon i ubojstva u Tovarniku još nitko nije odgovarao.
Unatoč tomu, ili možda baš zbog toga, mi smo ti koji moramo čuvati sjećanje na ono što se dogodilo, koliko god to sjećanje teško bilo. Mi smo ti koji ne smijemo dopustiti da se žrtva naših ljudi zaboravi, i svake godine na ovaj dan trebamo biti ovdje, odati počast i veliku zahvalnost, hodati s molitvama u koloni sjećanja i nositi uspomenu u svojim srcima. Za svu onu patnju, za sve prolivene suze, za sve živote koji su se ugasili na ovom tovarničkom tlu, za 72 imena koja se ne smiju izbrisati s ovoga kamena jer zbog njih danas mi živimo svoju slobodu“, rečeno je u uvodnom govoru.
Uz veliki broj mještana i uzvanika obilježavanju je prisustvovao i izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Tomislav Panenić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te župan županije Vukovarsko-srijemske Božo Galić.
Program obilježavanja započeo je u dvorištu općinske zgrade kod spomenika na kojem su ispisana imena svih poginulih i nestalih.
Nakon toga duga i tužna kolona sjećanja uputila se ulicama Tovarnika do mjesnog groblja sv. Križa gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.
Molitvu na groblju, kao i sv. misu za sve poginule i nestale, predvodio je župnik župe sv. Mateja, apostola i evanđeliste, vlč. Stjepan Vukovac.
Nakon molitve položen je vijenac i zapaljena svijeća na grobu vlč. Ivana Burika.