OPĆI PODATCI

ŽUPANIJA

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

 

NAČELNIK OPĆINE

RUŽA VESELČIĆ ŠIJAKOVIĆ, oec.

 

NASELJA U SASTAVU OPĆINE

ILAČA, TOVARNIK

 

POVRŠINA

64,56 km2

 

STANOVNIŠTVO

- 1991. 4.240

- 2001. 3.335

- 2011. 2.792

 

POŠTANSKI BROJ

32249

 

 

ILAČA

Ilača je naselje u sastavu općine Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U naselju trenutačno živi oko 1000 stanovnika.

Nakon Domovinskog rata selo se uglavnom obnovilo. Ilačka djeca školuju se u osmogodišnjoj osnovnoj školi koja je u selu, a potom odlaze u srednju školu uVinkovce, Vukovar ili pak neki drugi grad. U selu postoje i dvije crkve - župna crkva Sv. Jakova i marijansko svetište Gospe "na Vodici", čije štovanje je odobrio biskup Strossmayer. Za istaknuti je svakako i godišnja proslava svetkovine Velike Gospe, koja u Ilači svake godine okupi dvadesetak tisuća vjernika iz Hrvatske i inozemstva.

 

TOVARNIK

Tovarnik je naselje u sastavu općine Tovarnik u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tovarnik je rodno mjesto jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika – Antuna Gustava Matoša.

U smislu željeznice, Tovarnik je granični kolodvor sa susjednom državom Srbijom. Kao takav, važan je pogranični kolodvor na željezničkom paneuropskom koridoru X, najvažnijem željezničkom pravcu Republike Hrvatske.

Što se tiče važnijih događanja u selu koje se već tradicionalno odvijaju svake godine važno je izdvojiti Dani voćara u mjesecu Travnju , Rodom Srijemci u organizaciju KUD-a "A.G.Matoš",Festival voćnih rakija i likera, te pekmeza i malonogometni turnir pod organizacijom tovarničkog NK „Hajduk“.

Crkveni god(kirvaj) održava se 21. 09. (sv Matej apostol i evanđelista)